Visst är det något speciellt med årets första rabarberpaj? Varje år ;-)
Den här varianten är inte jättesöt, då den inte är sockrad utan endast toppad med en enkel mazarinsmet.
Det här behövs för en paj ca 24 cm i diameter:
Pajskal: 3 dl vetemjöl / 0,75 dl florsocker / 150 g rumsvarmt smör / 1 äggula
Fyllning: ca 5 rabarberstänglar / 1 dl råsocker / 2 ägg / 100 g mandelmjöl / 50 g smält smör
Kavla ut pajdegen mellan två bakplåtspapper, den ska vara ca 4 cm större i diameter än själva pajformen. Ta bort ett av bakplåtspappren och lägg degen svalt ytterligare en gång.
Lägg den utkavlade degen över pajformen, dra försiktigt bort bakplåtspappret. Tryck försiktigt ut pajdegen i kanterna, utan att den spricker. Den ska hänga över kanten. Ställ formen i kylskåp och sätt ugnen på 200 grader.
Nagga pajskalet i botten. Grädda skalet ca 10-12 minuter. Ta ut och låt svalna, skar bort överflödig pajdeg med en vass kniv.
Skär rabarbern i tunna skivor och täck pajskalets botten med rabarberskivor.
Vispa ägg och råsocker poröst, blanda ner mandelmjöl och smält smör. Klicka smeten över rabarbern.
Grädda pajen ca 20-25 minuter.
Låt kallna innan den tas ut formen och serveras tillsammans med lättvispad grädde.
Jisses vad gott! Kraaam Pia
SvaraRadera