tisdag 9 april 2019

Sichuanbiff med bambuskott


Att gå in de utländska affärerna har sina fällor och lockelser. I Halmstad var vi in i en liten kinesisk/asiatisk matbuk. Jösses vilka häftiga råvaror, endast en bråkdel som jag visste vad det var och än mindre som jag känner till tillagning på.
Vi fick med oss bambuskott och en fisksås med lite kraftigare smak åt det rökiga hållet.
Bambuskotten fick vara ingrediensen som styrde, jag minns biff med bambuskott från de första kinarestaurangbesöken.
Vi serverade grytan med äggnudlar, men det går precis lika bra med ris.


Det här behövs till 4 portioner: 500 g strimlat ytterlår / 1 msk sichuanpeppar / 4 vitlöksklyftor / 5 cm ingefära / 50 g rotselleri / 0,5-1 dl kimchi / 20 cm purjolök /  0,5 röd paprika / bambuskott / neutral olja att fräsa i
Sås: 2 dl japansk soja / 0,5 dl mirin / 1 dl torr sherry / 0,5 dl fisksås / 1 msk vitvinsvinäger / 1 msk strösocker / 2 tsk tamarind

Börja med att blanda alla ingredienserna till såsen och ställ åt sidan.
Mortla sichuanpepparn till ett pulver, ställ åt sidan .
Skala och finhacka vitlök, ingefära och rotselleri.
Strimla kimchi.
Skär purjolöken i ringar, ca 1-1,5 cm tjocka. Skär paprika i bitar. Om du har bambuskott på burk ska de rinna av ordentligt. Har du som vi, fått tag i hela bambuskott skar de i 1 cm tjocka skivor.

Häll olja i en gryta, värm upp på medelhög värme. Fräs köttstrimlorna till de får fin färg.
Lägg ner de finhackade grönsakerna och sichuanpepparn, fortsätt fräsa till de får lite färg.
Häll ner såsen och smaksätt med kimchi. Låt grytan koka upp och sedan sjuda ca 20 minuter till köttet börjar bli mört.
Tillsätt purjolök och paprika, låt de koka med i grytan 10 minuter innan bambuskotten tillsätts. Låt fortsätta koka ytterligare 5 minuter.
Servera med äggnudlar eller ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar