Jag älskar att titta på matlagningsprogram från jordens alla hörn, få se ingredienser jag aldrig sett eller hört talas om förut. När jag sen kan gå och handla de olika ingredienserna är det kul att sätta ihop dem till nya maträtter, det är väl inte alltid jag håller mig till rätt kryddor till rätt länder. Huvudsaken är att det blir gott! Den här kyckling var först tänkt att ha drag från Indien, men helt ärligt blev det nog en mix av Indien och Mellanöstern. En riktigt smakrik kycklingrätt som vi serverade med basmatiris och syrad rödlök. Tänk på att kycklingen ska marineras ett dygn innan den tillagas.
Vi använde kycklingklubbor, som är mer smakrikt än kycklingfilé.
Till 3 portioner behövs: 1 kg kycklingklubbor ( 1 klubba per person)
Det här behövs till marinaden: 0,5 g saffran / 0,5 dl vatten / 1 msk hel spiskummin / 1 msk hela koriander frön / 0,5 msk chiliflakes / 1 msk hel bockhornsklöver / 0,5 msk havssalt / 1 msk gurkmeja / 1 msk sumak / 1 kanelstång / 5 gröna kardemummakapslar / 5 vitlöksklyftor / 1,5 dl turkisk yoghurt
Vid tillagning behövs: 2 dl vatten / 2 msk mango chutney
Dela varje kycklingklubba i två delar, vid leden. Ta bort skinnet och lägg dem sedan i en skål.
Häll saffranet i en skål, som rymmer ca 1 liter. Häll på kokande vatten och rör om. Låt svalna.
Ta fram en mortel och lägg i spiskummin, koriander, chiliflakes, bockhornsklöver och salt. Stöt kryddorna ordentligt så att de finfördelas. Häll ner i skålen med saffran.
Bryt kanelstången i bitar, lägg ner i skålen tillsammans med kardemummakapslarna.
Skala vitlökarna och krossa dem lätt med bredsidan av en kökskniv, lägg ner dem i skålen med övriga kryddor. Häll ner yoghurten och blanda ordentligt.
Häll marinaden över kycklingen och massera in den. Sätt plastfolie över och låt kycklingen stå 1 dygn i kylskåp.
Ta fram en gryta och sätt på medelhög värme. Lägg ner kycklingdelarna tillsammans med marinaden. Häll på vattnet och låt koka upp. Låt kycklingen koka ca 30-45 minuter till den är genomkokt.
Lyft upp kycklingen ur grytan.
Smaka av såsen med mango chutney och sila sedan av alla kryddorna. Häll tillbaka såsen i grytan och håll den varm.
Plocka bort köttet från benen och lägg ner kycklingköttet i såsen.
Servera grytan varm med ris och eventuellt syrad rödlök och gräddfil eller tofu.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar