söndag 6 januari 2019

Chilihet misosoppa


Kyligt och lätt snöfall, då smakar en chilihet misosoppa alldeles utmärkt :-)
Grunden är väldigt enkel och buljongen går egentligen att matas med vad som helst. Jag hade i pak choi, äggnudlar, kött från grillad kyckling och lite tofu.
Misopasta och tofu hittade jag på den asiatiska hyllan i en lite större matvaruaffär.


Det här behövs för 4 portioner: 1 liter vatten / 1 dl misopasta / 50 g rotselleri / 5 cm färsk ingefära / 10 cm purjolök / 4 vitlöksklyftor / 1 grön jalapeno / 2 små pak choi / 100 g sockerärtor / 2 nystan äggnudlar / 1 msk japansk soja / 1 tsk fishsauce / 0,5 kycklingbuljongtärning / 1 tsk sesamolja / 1-2 msk finhackad koriander / 0,5 pkt tofu

Häll vattnet i en kastrull och lägg i misopastan, rör om.
Skala rotselleri och ingefära, strimla dem ungefär i tändstickstjocklek och längd. Skär purjolöken i tunna skivor. Skala och strimla vitlöken. Finhacka jalapeno med kärnor om du vill ha hettan, annars utan. Plocka isär pak choi, skär bort det gröna och lägg åt sidan. Dela det vita i ca 1-2 cm breda strimlor.
Sätt kastrullen på spisen och låt koka upp. Lägg i de strimlade grönsakerna och den finhackade jalapenon, låt allt koka ca 5 minuter.
Koka upp vatten till äggnudlarna, lägg i nudlarna och dra kastrullen från värmen. Låt svälla ca 4 minuter. Häll sedan av vattnet genom ett durkslag.
Strimla under tiden det gröna från pak choi och sockerärtor.
Smaka av soppan med soja, fishsauce, buljong och sesamolja. Lägg i det gröna från pak choi och sockerärtor. Rör ner kycklingkött och äggnudlar. Stäng av värmen på plattan och låt soppan stå på eftervärme.

Skölj av tofun och låt den rinna av på hushållspapper. Skär den i munsbitsstora tärningar.

Servera soppan i värmda tallrikar toppad med tofu och koriander.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar