tisdag 30 oktober 2018

Smakrik kycklinggryta


Trots mitt stora matintresse, reser jag inte speciellt mycket. Däremot gillar jag att köpa kryddor från både när och fjärran, gärna i de där små spännande utländska butikerna.

Jag gjorde grytan på en av de billigare styckningsdetaljerna, kycklingklubba med bröstben, men det går ju lika bra att ta en hel kyckling och dela ner i bitar.

Det här behövs till 4 portioner: 1 kg kycklingdelar / 2 gula lökar / 100 g rotselleri / 6 vitlöksklyftor / 3 msk finhackad ingefära / 2 burkar krossad tomat / 5 dl vatten / 2 msk kycklingfond / 1,5 kalvbuljongtärning / 1 grönsaksbuljongtärning / 1 tsk örtsalt / olivolja att fräsa i / 5 dl blandade bönor
Kryddor: 1 kanelstång / 0,5 g saffran / 1 msk gurkmeja / 1 msk paprikapulver / 1 msk bockhornsklöver / 1 msk korianderfrö / 1 msk sumak / 1 msk spiskummin / 1 tsk kardemumma

Skala och finhacka lök, vitlök och rotselleri. Häll olja i en gryta och värm på medelhög värme. Häll i de hackade grönsakerna och låt dem fräsa utan att de tar färg.
Ta fram en mortel (eller kryddkvarn) häll i bockhornklöver, korianderfrö, spiskummin och krademumma. Mortla kryddorna ordentligt och blanda sedan med de övriga kryddorna.
Häll ner kryddorna bland grönsakerna och låt dem fräsa med några minuter.
Lägg i kycklingdelarna och låt dem fräsa några minuter, vänd dem emellanåt.
Häll i tomater, vatten och kycklingfond, lägg i buljongtärningarna. Låt grytan koka 45-60 minuter på medelhög värme. Smaka av med örtsalt.
Lägg i bönorna och låt dem bli varma och servera sedan grytan tillsammans med brytbröd eller baguette.

1 kommentar:

  1. det där ser ju jättegott ut. Kul att variera sin kyckling lite. Tack för receptet .Kraaam Pia

    SvaraRadera