tisdag 20 februari 2018

Hjortfärsbullar med trumpetsås


Hjortfärs har inte så där jättemycket viltsmak, men med lite timjan och svart trumpetsvamp har den blivit lite skogsvild ändå.

Det här behövs till 4 portioner: 500 g hjortfärs / 0,5 dl panko (eller ströbröd) / 1 msk mald svartpeppar / 2 msk örtsalt / 1 msk flingsalt / 1 dl vispgrädde / 0,5 dl kolsyrat vatten / 1 ägg / 0,5 gul lök / 1 vitlöksklyfta / 1 tunn skiva rökt sidfläsk (eller bacon) / 1 msk finhackad färsk timjan / 1 msk finhackad konserverad grönpeppar / 0,5 dl urkramad blötlagd, tidigare torkad, trumpetsvamp / smör att steka i

Sås: 0,5 gul lök / 1 vitlöksklyfta / 1 tunn skiva rökt sidfläsk (eller bacon) / 1 msk finhackad färsk timjan / 1 msk finhackad konserverad grönpeppar / 0,5 dl urkramad blötlagd, tidigare torkad, trumpetsvamp / 2-3 dl vispgrädde / 1 dl creme fraiche / 3 msk kalvfond / smör att steka i

Börja med hjortfärsbullarna. Häll panko, svartpeppar, örtsalt, flingsalt och vispgrädde i en bunke och rör om. Låt pankon svälla.
Under tiden finhackas lök, vitlök, sidfläsk, och trumpetsvamp. Smält lite smör i en stekpanna fräs hacket tillsammans med grönpeppar och timjan till löken blir blank men utan att det tar färg. Låt svalna något.
Blanda ner färs och fräset i den svällda pankon. Tillsätt kolsyrat vatten och ägg, blanda till en jämn smet. Smält smör i en stekpanna och stek en smakbit. Tillsätt eventuellt mer kryddor. Forma därsen till 8 st bullar och stek på medelhög värme. Lägg över bullarna i en form och lägg folie över.
Dags att ta tag i såsen, finhacka lök, vitlök, sidfläsk, och trumpetsvamp. Smält lite smör i en stekpanna fräs hacket tillsammans med grönpeppar och timjan till löken blir blank men utan att det tar färg. Tillsätt grädde, creme fraiche och kalvfond. Låt såsen koka ihop.
Servera hjortfärsbullar och sås tillsammans med klyftpotatis och lite gröna bönor. För de som gillar lite vild sötma är det inte så dumt med lite rönnbärsgelé till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar