tisdag 27 februari 2018

Biffstroganoff 2.0


Husmanskost när den är som bäst, biffstroganoff. Vi använde hängmörat innanlår från Mysinge på Öland, men vilket innanlår som helst går att använda det är bara att anpassa tillagningstiden efter hur mört köttet är.

Det här behövs till 4 portioner: 1 kg innanlår / 3 gula lökar / 5-6 vitlöksklyftor / 3 msk tomatpuré / 3 msk fransk senap / 2 köttbuljongtärningar / 0,5 dl kalvfond / 2 tsk worcestershiresås / 2-3 msk grovmalen svartpeppar / 1 msk örtsalt / 3 dl vatten / 3 dl vispgrädde / 2 dl creme fraiche

Skiva löken och finhacka vitlöken fräs i smör och lite rapsolja på medelhög värme tills den blir mjuk och glansig.
Lägg över i gryta.
Skär ned köttet i lagom stora grytbitar ca 2x2 cm alt. strimla köttet. Stek i smör och lite rapsolja på medelhög värme tills köttet får en fin stekyta. Lägg över i gryta.
Krydda med salt och peppar. Tillför sedan tomatpuré, fransk senap, fond, vatten, worcheistersauce och buljongtärningar. Koka upp och sänk sedan till medelhög/ eller något lägre temperatur och låt grytan småputtra tills köttet blivit mjukt och löken kokat ihop med såsen. Rör därefter ned grädde och cremefraiche och låt det koka ihop 10-15 minuter. Smaka av och tillsätt ytterligare kryddor efter egen smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar