lördag 14 juni 2014

Lerkyckling i gryta


Kycklingfilé är en av de där råvarorna som är så bra att ha liggande på lut i frysen. Rotfrukter är å andra sidan är bra att ha liggande i kylen. De olika råvarorna går att använda till det mesta, tillsammans eller var för sig, både till vardag och fest.

Den här gången fick det bli tillsammans och det blev dags för den gamla lergrytan att komma till användning. Jag tycker att lergrytan har ett bra sätt att bevara alla smaker, det enda man måste komma ihåg är att det tar lite tid och att grytan måste blötläggas i god tid. Givetvis kan rätten tillagas i vanlig gryta med lock på.


Till 4 portioner behövs: 3-4 kycklingbröstfiléer (beroende på storlek) / 1 gul lök / 3 vitlöksklyftor / 100 g rotselleri / 1 palsternacka / 1 morot / 1 spansk peppar (chili) / 1 ekologisk citron / 1 knippe rosmarin / 1 knippe timjan / 10 gröna oliver / 3 dl torrt vitt vin / 5 dl vatten / 1 hönsbuljongtärning / peppar / örtsalt / smör + olivolja att steka i

Sätt ugnen på 200 grader.
Finhacka grönsakerna. Häll olivolja i en gjutjärns stekpanna, smält smör i oljan på medelhög värme. Lägg i de hackade grönsakerna och låt dem fräsa  gyllengult och glansigt utan att brännas. Bottna den blötlagda lergrytan med grönsakerna.
Skär kycklingen i grova bitar. Dela citronen på mitten, pressa saften ur den ena halvan och skär den andra i skivor. Salta och peppra kycklingen och häll även över citronsaften. Bryn kycklingen på samma sätt som grönsakerna, lägg kycklingen ovanpå grönsakerna.
Koka upp vin, vatten och lös upp buljongtärningen här i. Häll blandningen i grytan. Lägg ner övriga ingredienser och rör om försiktigt.
Sätt lergrytan i ugnen ca 1-1,5 timme. Koka under tiden tillbehör, som potatis eller ris. Serveras rykande varmt, gärna tillsammans med ett gott surdegsbröd. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar