måndag 22 maj 2017

Mustig boggryta


Vi fick en riktigt fin bit bog av makens syster och hennes man, Karamåla angus. Benet innehöll massor av märg vilket gjorde den perfekt till en riktigt mustig gryta :-)
Receptet är anpassat efter tillagning i tryckkokare, används vanlig gryta behöver den koka längre och passas med mera vätska.

Det här behövs för 4-6 portioner: 700 g nötbog med ben och märg / 2 stora gula lökar / 100-150 g rotselleri / 4-5 vitlöksklyftor / 2-3 msk tomatpuré / 1-2 skivor prosciutto / 0,5-1 dl kalvfond / 5-6 dl rödvin / 7-8 dl vatten / svartpeppar och salt från kvarn / olivolja och smör att fräsa i
1 gul habanero / 0,5-1 köttbuljongtärning / 2-3 kalvbuljongtärningar / 0,5 burk ajvar relish
3 paprikor / 1 aubergine / 6 dl kokta bönor

Skala och skiva den fula löken. Skala och hacka selleri och vitlök. Hacka prosciutton.
Häll olivolja i en stekpanna, värm på medelhög värme och fräs sedan prosciutto tillsammans med de hackade grönsakerna. Grönsakerna ska få lite färg, lägg över i tryckkokaren.
Salta och peppra bogen runt om. Häll olja i stekpannan och lägg i en klick smör, värm på medelhög värme. Bryn köttet runt om till det får en fin stekyta, lägg över köttet i tryckkokaren.
Lägg i tomatpuré, kalvfond och häll på vätskan. Rör om. Låt koka i tryckkokaren ca 45 minuter, i vanlig gryta 2-2,5 timmar och glöm inte att fylla på med vätska.
Känn efter att köttet är mört, lyft ur det ur grytan. Putsa till köttbitarna och lägg åt sidan. Tryck märgen ur benet ner i grytan.
Dela habaneron och kärna ur den, finhacka och ha ner i grytan. Låt grytan koka upp igen, smaksätt med buljongtärningar och ajvar relish.
Skär paprikan i bitar och skär aubergine i tärningar, ca 1 cm stora. Häll olja i en stekpanna och bryn grönsakerna ca 10 minuter. Lägg ner dem i grytan tillsammans med kött och bönor. Ge grytan ett nytt uppkok och servera med en bit gott bröd.
Smaklig spis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar