tisdag 15 september 2020

Enkel äppelkaka


Ni vet den där känslan när man måste rusa fram och sno kakan, innan den tar slut, för att den inte är fotat ännu. Bevisligen en god äppelkaka, att den var lättgjord gör ju inte saken bättre.


Det här behövs till en kaka (24 cm form): 2 ägg / 2 dl råsocker, 2,25 dl vetemjöl (self rising eller kakvetemjöl med bakpulver) / 2 st äpplen / 2 tsk malen kanel / 1 tsk kardemummakärnor / 125 g kylskåpskallt smör

Sätt ugnen på 175 grader.
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ner vetemjölet. Häll smeten i formen.
Ska, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Lägg ut klyftorna i mönster ovanpå smeten.
Strö över kanel. Mortla kardemummakärnorna och strö på dem.
Hyvla smöret med osthyvel över hela kakans yta.
Grädda kakan i mitten av ugnen 30-35 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna i formen.
Ta kakan ur formen och dra bort bakplåtspappret före servering.
Kan med fördel serveras med vaniljkräm eller vispad grädde.

1 kommentar:

  1. Mumsigt värre. Kardemumma är en av mina favoritkryddor i bakverk. Tyvärr så dissar maken det. Kram Pia

    SvaraRadera