torsdag 19 juli 2018

Chokladbanankaka med salt whiskykolasås


Bananer är ofta med i våra golfbagar vid tävling och ibland händer det att bananerna glöms bort :o
Varför inte göra en banankaka på de övermogna och lätt kantstötta bananerna.
Kakan äts med fördel med såsen lätt ljummen tillsammans med en kula vaniljglass.

Det här behövs till en kaka: 6 dl vetemjöl / 1 dl kakao / 2 tsk bikarbonat / 0,5 tsk salt / 0,5 dl grovhackade valnötter / 225 g rumsvarmt smör / 4,5 dl strösocker / 2 ägg / 2,5 dl gräddfil / 4 övermogna bananer
Det här behövs till såsen: 1,5 dl ljust muscovadosocker / 50 g smör / 1 dl vispgrädde / 0,5 tsk flingsalt / 1 msk whisky (gärna lite rökig)

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en stor kakform (2,5 liter)
Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, salt och nötter i en skål.
Vispa socker och smör ljust och krämigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt mellan äggen.
Tillsätt gräddfilen och sikta ner mjölblandningen. Mosa bananerna och rör till en jämn smet.
Häll smeten i formen och jämna till ytan med en slickepott. Dunka formen lätt i bänken så att eventuella luftbubblor försvinner.
Grädda kakan ca 70 minuter, kontrollera med en provsticka att den inte är kladdig.
Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp på ett galler för att svalna.

Dags att göra såsen! Blanda socker och smör i en kastrull. Värm till smöret smält ihop med sockret. tillsätt grädde och låt såsen koka upp och fortsätt koka ca 2 minuter på svag värme. Lyft kastrullen från värmen, rör ner whisky och salt.
Flytta kakan till ett serveringsfat och häll hälften av såsen på kakan och spara resten till servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar