tisdag 17 april 2018

Laxråbiff


Lax är en sån där fisk som går att variera i all oändlighet, dessutom är det en av de billigare fiskarna i fiskdisken.
Till den här rätten har vi använt frusen laxfärs som maken skrapat från benen när han fileat hel, färsk lax. Ett smart sätt att ta tillvara på så mycket som möjligt av fisken. Av det nakna skrovet och huvudet kokar vi sedan laxfond att använda till sås eller soppa.
Det går ju precis lika bra att mala frusen, tinad lax om man nu inte gör på samma sätt som vi gjort.

Till 2 portioner, eller 4 förrättsportioner, behövs: 300 g laxfärs / 2 msk finhackad rödlök / 3-4 msk finhackad kapris / 3-4 msk finriven pepparrot / 3-4 msk grov dijonsenap / 3 msk finhackad dill / 1-2 msk citronsaft / 1 msk örtsalt / 1 msk malen svartpeppar från kvarn / 0,5-1 msk salt
Levainbröd eller annat ljus bröd / smör att steka i
Gräddfil eller Creme fraiche och några dillkvistar att toppa med

Om löken är stark är ett hett tips att lägga lökringar i kallt vatten ca en kvart innan de finhackas.

Blanda samman alla ingredienserna, den mindre mängden av kryddningen först, smaka sedan av med mer kryddor efter tycke och smak.
Låt blandningen stå och ta till sig smakerna.

Smält smör i en gjutjärnspanna på medelhög värme, stek brödet gyllene på bägge sidorna. Lägg på galler att svalna.

Skeda upp laxröran på brödet och toppa med gräddfil eller creme fraiche och några dillkvistar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar