tisdag 29 augusti 2017

Het räkpanna


Räkpanna var en av min och makens favoriträtter när vi levde i Stockholm. Men när jag tog fram receptet insåg jag att det var dags att lyfta det klassiska 80-talsreceptet in i 2000-talet :o
Jag är barnsligt förtjust i Kung Markattas kokosgrädde, så det var givet att byta ut vispgrädde mot kokosgrädde. Det var nästan lika givet att byta ut Heinz chilisås mot chilifrukt och tabasco ;-)

Till 2-3 portioner behövs: 1 kg räkor / 1 burk (400g) kokosgrädde / 1 purjolök / 2 röda paprikor / 1 chilifrukt / 1 vitlöksklyfta / skal från 0,5 lime / 0,5 dl fisksås / 0,75 fiskbuljongtärning / några droppar tabasco / 1 msk konjak / 0,5 dl vitt vin / rapsolja att fräsa i
Ris efter vad som står på förpackningen.

Skala räkorna.
Strimla det vita på purjolöken, strimla paprika, hacka chili och vitlök. Häll någon matsked olja i en gryta, lägg i grönsakerna och fräs dem försiktigt utan att de tar färg.
Häll i kokosgrädde, fisksås, vin och konjak. Lägg ner fiskbuljong och låt det koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt såsen puttra ca 10 minuter. Smaka av med tabasco och finrivet limeskal.
Lägg ner räkorna och låt dem endast bli varma, absolut inte koka för då blir de sega.
Servera direkt tillsammans med ris. Smaklig spis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar