lördag 29 oktober 2016

Smakrik kycklinggryta


Höst är en perfekt årstid för gryta. Kyckling är snabbkokat, men ännu snabbare i tryckkokare. Det får bli mitt tips för dagen, tryckkokare alltså.

Det här behövs till 4 portioner: 4 kycklingklubbor / 100 g finhackad rotselleri / 4 gula lökar i klyftor / 2-3 finhackade vitlöksklyftor / 3 dl vitt vin / 3-4 dl vatten / 2 hönsbuljongtärningar / 3 salviablad / 4-5 kvistar timjan / 2-3 kvistar rosmarin / 2 rågade tsk röd chilisås / 12-15 gröna oliver / salt och peppar
Smör och olivolja att steka i

Smält smör i olivolja i en stekpanna. Fräs sellerin till den är lätt karamelliserad. Tillsätt den gula löken och vänd runt tillsammans med sellerin. Tillsätt till sist vitlöken, den ska bara svettas lite och inte ta färg. Häll över grönsakerna i tryckkokaren.
Salta och peppra kycklingklubborna. Stek i stekpannan till en gyllengul färg. Lägg över dem i tryckkokaren. Häll även över stekskyn i tryckkokaren.
Riv av timjan och rosmarin från kvistarna, riv salvian i mindre bitar. Lägg ner i tryckkokaren. Slå på vin, vatten och smula ner buljongtärningarna. Skeda i chilisås och lägg i oliverna. Se till att vätskan står över kycklingen. Låt koka upp och sedan koka 25-30 minuter.
Servera med kokt potatis och kokta bönor. Smaklig spis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar