torsdag 3 september 2015

Blomkålssoppa med eller utan crunch


Fortsätter på det snabblagade, lättätna och (nästan) vegetariska temat. De svenska grönsaker är ju så fina och billiga just nu, så jag har svårt att låta dem ligga kvar i grönsaksdisken.

Till 4 portioner behövs: 1 blomkålshuvud / 0,5 gul lök / 50 g rotselleri / 1,5 grönsaksbuljongtärning / 1,5 dl crème fraîche / 0, 5 dl vispgrädde / 0,5 dl torrt vitt vin / örtsalt / svartpeppar / finriven muskot / vatten att koka grönsakerna i

Crunch: fintärnat rökt sidfläsk / fin hackad lök / smör att fräsa

Skär loss blomkålsbuketterna från stocken. Lägg undan de små fina, skär resterande i mindre bitar tillsammans med stocken. Skala löken och skär i mindre bitar. Skala sellerin och skär i mindre tärningar.

Lägg grönsakerna i en kastrull och täck med vatten. Låt grönsakerna koka upp, lägg ner grönsaksbuljongen. Låt grönsakerna fortsätta koka till de är mjuka.
Häll av vattnet från gönsakerna, men spara det. Mixa grönsakerna till en jämn, len puré. Tillsätt crème fraîche, grädde och vin, låt soppan koka upp. Späd med grönsaksvattnet till lagom konsistens.
Smaka av med salt, peppar och muskot.

Koka de små buketterna i lättsaltat vatten, till de är al dente. Häll av vattnet och lägg dem åt sidan.

Smält smöret i en stekpanna och stek crunchet gyllengult.

Servera soppan tillsammans med blomkålsbuketterna och eventuellt crunch.

Smaklig spis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar