söndag 9 augusti 2015

Krämig kantarellsoppa serverad med vaktelägg och löjrom


Alldeles len och full av kantarellsmak, serverad med smörstekta kantareller, vaktelägg och löjrom. Det blir inte så mycket bättre än så. Att det dessutom är snabblagat gör ju inte ett enda dugg.

Till 4 portioner soppa behövs: 0,5 liten gul lök / 1 vitlöksklyfta / 1 näve förvällda kantareller / 2-3 msk smör / 1 msk vetemjöl / 1 dl kantarellspad / 3 dl laktosfri vispgrädde / 3 tsk flytande kalvfond / 1 msk halvtorr sherry / svartpeppar från kvarn / örtsalt

Till dekoration behövs: 12 vaktelägg / löjrom / 1 näve förvällda kantareller / 0,5 liten gul lök / 1 msk smör / svartpeppar från kvarn / örtsalt 


Jag hade aldrig kokat vaktelägg förut, det enda jag visste var att de skulle vara väldigt svårskalade. Men jag fick ett tips, som fungerade utmärkt; blanda ihop 1 dl 24% ättika / 2 dl kallt vatten / 1 nypa salt.

Lägg vakteläggen i kokande vatten, koka dem 2 minuter. Lyft upp dem direkt och lägg ner dem i ättiksblandningen. Låt dem ligga 5 minuter och dra sedan försiktigt av skalet. Lägg äggen åt sidan.

Så över till soppan.
Finhacka lök och vitlök, hacka kantarellerna till soppan. Smält smör i en kastrull, lägg i lök, vitlök och svamphack. Låt dem fräsa en stund utan att ta färg. Strö över vetemjöl under omrörning, späd med kantarellspad och häll sedan på grädde. Smaksätt med kalvbuljong och sherry. Låt soppan småkoka ca 10 minuter, rör lite då och då. Smaka av med svartpeppar och örtsalt.

Till sist är det dags för dekoren.
Finhacka lök. Smält smör i en stekpanna, lägg i lök och kantareller. Fräs dem till de får lite färg. Smaka av med svartpeppar och örtsalt.

Lägg upp soppan i tallrikar, strö över de frästa kantarellerna, lägg i tre vaktelägg och toppa med ett löjromsägg.
Servera gärna med ett torrt mousserande vin eller champagne ;-) Smaklig spis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar