söndag 27 september 2020

Valnöts- och hasselnötsbrownie med hallonganache

En kladdig browniebotten med en ljuvlig hallonganache ovan på, vad kan gå fel liksom. Försvinnande god och kan med fördel serveras med vispad grädde till. Jag använde en brownieform med måtten 20x20 cm och skar 9, ganska stora, bitar :-) Eftersom vi odlar egna nötter blandade jag både valnötter och hasselnötter, men det går givetvis bra att använda bara den ena sorten eller ersätta med pecannötter.

Det här behövs till browniebotten: 50 g kakao / 100 g smält smör / 2,3 dl strösocker / 1,25 dl self rising vetemjöl / 2 ägg / 1 tsk vaniljpulver / 1 kram salt / 100 g hackad mörk choklad / 75 g valnötter och hasselnötter

Det här behövs till hallonganache: 185 g hackad mörk choklad / 75 g hallon / 1,25 dl grädde / 2 msk honung / 1 tsk calvados eller cognac

Börja med browniebotten. Sätt ugnen på 175 grader.

Rosta nötterna ca 10 minuter. Gnugga bort eventuella lösa skal.

Blanda smöret och sockret. Rör ner de torra ingredienserna och därefter äggen. Blanda till en klumpfri smet.

Lägg bakplåtspapper i en form 20x20cm.

Grädda i 18 minuter, den ska vara kladdig när den är klar.

Låt brownien svalna.

Fortsätt med hallonganachen. 

Lägg den hackade chokladen i en bunke.

Hetta upp grädden med hallonen.

Mosa hallonen med en gaffel.

Värm upp den igen med honungen och sila sen hallongrädden över den hackade chokladen. Rör till en homogen smet och smaksätt till sist med lite sprit ;-)

Låt ganachen svalna något innan du häller den över den avsvalnade brownien. Ställ i kylskåp till ganachen stelnat.

Skär i bitar och servera gärna med vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar