Världens godaste bakelse, enkel att göra och som dessutom går att ha som halvfabrikat i frysen.
Namnet har den fått från vårt barnbarn eftersom vi hade den vid hennes dop <3
Det här behövs till 36 st:
36 aluminiumformar
Botten: 8 äggvitor / 3 dl strösocker / 200 g mald mandel
Kräm: 8 äggulor / 3 dl strösocker / 1 dl vispgrädde / 1 dl mjölk (3%) / 2 msk vaniljsocker / 100 g smör
Dekoration: vispad grädde, valfria bär och eventuellt sockerdekorationer
Ställ ut formarna på en ugnsplåt.
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa vitorna till tjockt skum. Häll i strösockret långsamt under vispning och fortsätt vispa någon minut till. Rör försiktigt ner den malda mandeln.
Fördela smeten i formarna (jag brukar spritsa för att slippa kladda). Grädda dem mitt i ugnen ca 15 minuter.
Låt dem svalna på plåten.
Blanda samman alla ingredienserna till krämen. Låt sjuda under vispning/omrörning till den tjocknar. Krämen måste röras hela tiden, den bränns väldigt lätt.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad och låt den svalna något.
Fördela krämen över mandelbotten och låt hela formen kallna. Hit går alltså att förbereda och ställa dem i frysen. Observera att de inte kan ställas ovanpå varandra, då kladdar de ihop.
Om de varit frysta tas de fram ca 1 timme före servering.
Dekorera med vispad grädde och valfria bär eller frukt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar