fredag 15 november 2019

Värmande tomat-, lins- och kikärtsgryta


Den här årstiden är det riktigt gott med en värmande gryta med smaker från Marocko.
Servera den riktigt varm, gärna tillsammans med foccacia eller annat nybakat mjukt bröd.

Det här behövs till 6 portioner: 1 gul lök / 2 st selleristjälkar / 3 st vitlöksklyftor / 5 cm färsk ingefära / 2 tsk kanel / 1,5 tsk mald koriander / 1,5 tsk gurkmeja / 1,5 tsk chilipulver / 0,5 tsk chiliflakes / 1 burk krossad tomat / 2 dl gröna linser / 400 g kokta kikärtor / 1,5 liter vatten / 4 st grönsaksbuljongtärningar /2 st lagerblad / 2 dl risoni / 1 dl hackad persilja / 1 dl hackad koriander / salt & peppar / citronsaft
Olivolja att steka i

Hacka lök, vitlök, selleri och ingefära. Värm upp olja i en stor gryta och börja med att fräsa lök och vitlök glansig. Vänd i selleri och ingefära och fräs till den också blir glansig.  Tillsätt kanel, mald koriander, gurkmeja, chilipulver, chiliflakes och fortsätt fräsa och röra om i grytan. Tillsätt linserna och låt även dom få fräsa i grytan några sekunder. Häll över vatten, kikärtor och lagerbladen. Smula i buljongtärningarna och koka upp grytan. Rör om en stund, linserna vill gärna lägga sig i botten av grytan och brännas fast.
När soppan kokats upp sänker du värmen och låter den sjuda under lock tills linserna mjuknar, ca 20-30 min. Rör om med jämna mellanrum. Späd ut med mer vatten om grytan känns för tjock.

Rör ner risoni och persilja i soppan, låt få koka i ca 15 min. Rör slutligen i koriandern och stäng av värmen. Smaksätt med citron, salt och peppar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar