fredag 21 april 2017

Skållad råglimpa


Limpan påminner lite om Skogaholms gamla klassiker, men ändå inte. Den är saftig och smakrik tack vare skållningen och den långa jästiden.
Till det här receptet behövs både våg, termometer och gott om tid ;-)

Till fyra limpor behövs:
Skållning: 5 dl kokande vatten / 125 g krossad råg / 125 g siktat rågmjöl / 1 msk anis / 1 msk fänkål / 1 msk kummin
Deg: Skållningen / 2,5 dl vatten / 100 g jäst / 400 g bagerivetemjöl / 600-700 g manitoba cream / 150 g honung / 140 g mörk sirap / 25 g havssalt
Ägg och smält smör till pensling

Mortla kryddorna. Blanda mjölet och kryddorna till skållningen i en degblandare/degbunke. Häll över det kokande vattnet och rör om. Täck över och låt svalna.
Blanda ner vattnet, jästen, honungen, sirapen och bagerivetemjölet. Arbeta degen ca 10 minuter i maskin eller dubbla tiden för hand. Täck bunken och låt degen vila ca 30 minuter.
Tillsätt bagerivetemjöl, salt och hälften av manitoba cream. Arbeta degen ca 10 minuter i maskin eller dubbal tiden för hand, tillsätt mer mjöl till degen får en smidig konsistens. Täck bunken och låt degen vila ytterligare 30 minuter.
Stjälp upp degen på bakbord, dela degen i 4 delar och forma runda bullar. Låt dem vila 10 minuter. Tryck till bullarna försiktigt och forma dem till limpor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa övertäckta över natten i kylskåp.

Ta ut plåten och ställ i rumstemperatur, sätt ugnen på 180 grader.
Pensla bröden med uppvispat ägg. Grädda bröden långt ner i ugnen ca 50-70 minuter till innertemperaturen når 98 grader.
Ta ut dem ur ugnen, pensla med smält smör och låt dem kallna på galler utan duk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar