måndag 16 juni 2014

Surdegsfralla med vildjäst och en sandwich av det


Förra året bakade jag en hel del bröd med hemgjord vildjäst av russin, nu blev jag så himla sugen igen. De riktigt första varma dagarna passade jag på att sätta en sats russinjäst och den jäste klart på ca en vecka. Recept finns HÄR, men jag måste erkänna att jag bytte ut honungen mot maskrossirap :-o

Brödet, precis som allt surdegsbröd, behöver låång jästtid. Ju längre desto godare bröd.

Till fördeg till två frallor behövs: 3 dl kallt vatten / 2 msk russinjäst / 4 msk rågsurdeg / 5 dl vetemjöl
Därefter tillsätts: 3 dl kallt vatten / 15 g jäst / 3 msk flingsalt / 11-13 dl vetemjöl (gärna med hög proteinhalt)

Rör samman allt till fördegen, sätt plastfolie över bunken och låt jäsa ett dygn. Blanda sedan i resterande ingredienser och arbeta degen väl, den är något kladdig. Låt degen jäsa 3-5 timmar.
Sätt ugenen på 275 grader och lägg gärna i n en baksten, eller dubbla plåtar, i ugnen på nedersta falsen. En ugnsplåt med kanter i botten.
Stjälp upp degen på bakbord, dela i två delar och forma försiktigt två avlånga bröd och lägg på bakplåtspapper. Staga gärna upp bröden med bakdukar på vardera sida och mellan, men mjöla bröden först.
Låt bröden jäsa 1-2 timmar.
Ta försiktigt bort bakdukarna och flytta över bakplåtspappret på den varma bakstenen/bakplåtarna. Häll ca 1,5 dl kallt vatten i plåten på boten av ugnen och stäng luckan. Var försiktig så att du inte skållar dig på den heta ångan!
Grädda bröden i 5 minuter, vädra ut lite ånga ur ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. Fortsätt grädda brödet 20-25 minuter till innertemperaturen är 98 grader.
Ta ut brödet och låt det svalna på galler utan bakduk.

Vi använde det här brödet till en variant av Clubsandwich. Vi skar två skivor var som vi rostade i ugnen med lite smör och vitlök. Ovanpå det blev det sallad, tomater, kokt grön sparris och biffskivor från helgen. Sen paketerades det med en hemslagen bea. Enkelt, snabblagat och supergott. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar