Det ser inte mycket ut för världen, men jag lovar mer fullpackat med smak får man leta efter.
Birria gjord på högrev som fått koka i en het chilisås till köttet faller i bitar. Lägg därtill hembakade tortillabröd, grönsaker och lite goda såser och du är hemma alla dagar i veckan.
Till 4-6 personer behövs:
1 kg högrev
Kryddmix: 4 torkade chipotlechili / 1 gul lök / 2 vitlöksklyftor / 1/2 msk olja / 1 tsk torkad oregano / 1 tsk rökt paprikapulver / 1 tsk spiskummin / 1/2 dl rödvinsvinäger / 1 dl vatten
Gryta: salt / svartpeppar från kvarn / 1 kanelstång / 2 lagerblad / 1 köttbuljongtärning eller motsvarande mängd fond / 1 dl vatten
Tortillabröd (12 tefatsstora): 2 dl vetemjöl / 2 dl majsmjöl / 2 krm salt / 3-4 msk rapsolja / 2 dl kokande vatten / mjöl för utbakning
Salta och peppra köttet. Vi började med att grill-röka köttet till det fått yta, men det kan absolut uteslutas om inte har möjlighet, då läggs köttet åt sidan.
Fortsätt med kryddmixen: Koka upp vatten i en liten kastrull (för blötläggning av chili). Ta av kastrullen från värmen och blötlägg chilin i vattnet i 10 minuter.
Skala och hacka gul- och vitlöken. Fräs lökhacket mjukt i oljan i en gryta, sänk värmen och rör i kryddorna. Låt dem fräsa någon minut. Dra av grytan från värmen och tillsätt vinäger och vatten.
Skär bort skaftet på den blötlagda chilin, dela och finhacka chilin med kärnor rör i med övriga kryddor. Lägg köttet i grytan och tillsätt kanelstång, lagerblad, smulad buljongtärning och vatten. Sjud under lock ca 4 timmar eller tills köttet är riktigt mjukt.
Medan köttet kokar finns gott om tid att förbereda tortillas.
Häll vetemjöl, majsmjöl och salt i en bunke. Tillsätt olivolja och blanda till ett smul. Häll eventuellt på lite mer olja för att få degen smulig.
Tillsätt det kokande vattnet och vänd samman till en jämn deg. Dela degen i sex delar och kavla ut små runda tortillas på mjölat bakbord. Stek en tortilla i taget på hög värme i torr stekpanna, max en minut per sida.
Lägg bröden i en handduk som gärna får vara lite fuktig, men som annars blir det av ångan från de varma bröden. Låt bröden ligga kvar i handduken under serveringen så håller de sig mjuka.
Dra isär köttet med en gaffel före servering och låt det ligga kvar i den kryddiga såsen.
Servera tillsammans med sallad, tomater, gurka och majs. Några goda såser eller kanske tom guaccamole.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar