söndag 28 oktober 2018

Grillad lammentrecote med vitlökssås och potatisros


Jag måste bara säga det, det där öländska lammet vi köpte på Mysingekött, vilket lamm alltså :-)

Den här gången blev det lammentrecote, kryddad med enbart salt och peppar och grillad till ca 55 grader. Jag serverade potatisrosor gjorda på amandinepotatis och en mild vitlökssås. Mmmmm.....

Till ca 4 portioner sås behövs: 10 vitlöksklyftor / 2 dl vispgrädde / 1 dl creme fraiche / 1 msk kalvfond
Skala vitlöksklyftorna och lägg i en kastrull. Häll över grädde, creme fraiche och kalvfond. Låt koka upp under omrörning och låt sedan sjuda på låg värme ca 30 minuter. Mixa såsen och varmhåll.

Till potatisrosorna behövs en muffinsplåt.
Till varje potatisros går det åt en stor potatis som skivas i 2 mm tjocka skivor.
Smält smör och pensla så många muffinsformar som behövs. Lägg potatisskivorna omlott längs kanterna och fyll på varv efter varv till den sista skivan som rullas ihop till ett rör. Salta och peppra ovanpå potatisen och häll över ca 1-2 msk smält smör per ros.
Sätt ugnen på 225 grader, låt potatisen stå i ca 20 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och låt potatisen stå ytterligare 15 minuter, strö över färskriven parmesan (eller annan smakrik ost) och låt stå inne ca 5 minuter.

Låt lammentrecoten vila några minuter innan den skärs upp, serveras på varma tallrikar tillsammans med vitlökssåsen och 1-2 potatisrosor.


1 kommentar:

  1. Oj så gott! Lamm är ju nice. Jag äter ju inte så mycket kött men lamm då och då samt vilt kan jag tänka mig. Fint med potatisrosor också. Kraaam Pia

    SvaraRadera