tisdag 8 december 2015
Frölimpa med havtorn
Ett första utkast till ett nytt julbröd :-) Minimalt med vetemjöl, fullproppat med fibrer och frön, sötat endast med havtornsjuice.
Bakat med jäst och relativt kort jästid är det ett bröd som hinns med efter jobbet och är perfekt att äta till frukost dagen efter.
Till 1 bröd (avlång 2-liters form) behövs: 25 g jäst / 1 dl naturell yoghurt / 2 dl havtornsjuice / 2,5 dl vatten / 2,5 dl havregryn / 2 dl fullkornsdinkelmjöl / 2,5 dl grahamsmjöl / 1,5 dl bovetemjöl / 2 dl bagerivetemjöl / 1 dl pumpafrön / 1 dl solrosfrön / 0,5 dl linfrön / 2 tsk flingsalt
Frön till dekoration
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt yoghurt, havtornsjuice och ljummet vatten. Tillsätt saltet och rör till jästen löst sig. Tillsätt resterande ingredienser och rör till en jämn, rätt så kladdig smet.
Låt smeten jäsa ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg ett bakplåtspapper i bakformen. Häll i smeten och jämna ut den. Garnera med frön. Låt jäsa ytterligare 45 minuter.
Grädda brödet mitt i ugnen ca 50 minuter till innertemperaturen är 98 grader.
Ta ut brödet ur formen och linda in det i en bakduk. Låt svalna på galler.
Smaklig spis.
Etiketter:
bovetemjöl,
bröd,
fullkornsdinkel,
havtorn,
limpa
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Låter som ett bra alternativ för mig det där. Ha det bra vännen. Baka inte ihjäl dig...Fniss! Kraaam Pia
SvaraRadera