torsdag 1 februari 2024

Maränger


Maränger kan användas till väldigt mycket, marängsviss, på tårtor, äta som dom är ......
De går att färga med geléfärg eller helt enkelt naturliga smakämnen som pulver av blåbär eller lingon.

De randiga marängerna överst i inlägget är strimmade med geléfärg. Geléfärgen tillsätts när marängsmeten är färdigrörd. Färgen ska inte röras ut i smeten, utan lämnas i strimmor i marängsmeten.

De lila marängerna till vänster i den nedersta bilden är färgade med torkat blåbärspulver, 2 tsk till satsen. Pulvret blandas med florsockret innan det rörs ner i smeten.

De ljusblå marängerna till höger i den nedersta bilden är färgade med geléfärg. Geléfärgen tillsätts när marängsmeten är färdigrörd, färgen ska röras ut i smeten.

Det här behövs till ca 30 maränger: 50 g äggvita / 0,5 dl strösocker / 1 dl florsocker / (2 tsk blåbärspulver)

Gör så här: 
Sätt ugnen på 80 grader, varmluft. (90 grader vanlig ugn)
Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum.
Tillsätt strösockret lite i taget och vispa till en blank och fast maräng.
Sikta ner florsockret lite i taget och vänd runt det tills allt är ordentligt blandat.
Häll upp smeten i en spritspåse med valfri tyll.
Spritsa ut små maränger på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 2 timmar. Stäng sen av ugnen och låt dem stå kvar i 1 timme till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar