fredag 8 juli 2016

Mördegskakor med maräng - Jitterbugg - Snuggels


Jitterbugg, snuggels, kärt barn har många namn, men det är en spröd mördegskaka med ett sött, segt inre av fransk maräng.
Mördegen kavlas ut till en platta, ovanpå breds dem franska marängen ut i ett jämnt lager. Rulla ihop likt en rulltårta, lägg i frysen en stund. Skär sedan i skivor och grädda.
Lite pilligt att göra men väl värt tiden och arbetet.

Mördeg: 250 g rumstemererat smör / 1 dl florsocker / 2 tsk vaniljsocker / 4-4,5 dl vetemjöl / 1 tsk bakpulver / 1 ekologiskt ägg
Fransk maräng: 100 g äggvita (från 3 stora ägg) / 3 dl florsocker

Börja med mördegen genom att röra smör, florsocker och vaniljsocker till en jämn smet. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det, tillsätt till sist ägget och blanda till en jämn deg. Lägg degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet ca 30 minuter.

Gör under tiden marängen genom att blanda äggvita och florsocker i en tjockbottnad kastrull. Värm upp marängmassan under omrörning till den når 60-70 grader. Slå över smeten i en vispbunke och vispa den kall och till det blir en tjock, fast marängsmet.

Kavla ut mördegen till en ca 25 cm bred platta, 2-3 mm tjock. Bred marängsmeten över och rulla ihop som en rulltårta. Låt rullen vila i frysen ca 1 timme.

Sätt ugnen på 150 grader. Skär rullen i ca 2 cm tjocka skivor, lägg dem på bakplåtpappersklädda plåtar. Grädda kakorna ca 25 minuter till de får fin färg. Låt dem svalna på plåten.
Smaklig spis

1 kommentar:

  1. Åååå de är så himla goda, mamsen bakade alltid de förr till julen, ska minsann prova att göra dem. Tack för tipset. Kramisar Tina

    SvaraRadera