Sidor
▼
söndag 15 juli 2018
Jordgubbsmoussetårta
Finns det något mer somrigt än svenska jordgubbar? Det tycker inte jag i alla fall :-)
Till den här fantastiskt goda moussetårtan behövs 1 liter jordgubbar, har du dem i frysen går det alldeles utmärkt.
Tänk på att moussen behöver 6-8 timmar på sig att sätta sig ordentligt.
Jag serverade tårtan odekorerad, men den blir väldigt fin med skivade jordgubbar ovanpå.
Det här behövs till 24 cm tårtform:
Botten: 150 gr mandelmjöl / 5 äggvitor / 200 gr florsocker
Mousse: 500 g jordgubbar / 3 dl florsocker / 6 dl vispgrädde / 6 gelatinblad
Börja med tårtbotten. Kläm fast ett bakplåtspapper i en tårtform med löstagbar botten.
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum, rör ner florsocker och mandelmjöl. Bred ut smeten i en form med löstagbar botten. Grädda botten i ca 15-20 minuter. Låt botten svalna i formen. Ta loss botten och låt den bli helt kall på ett galler.
Blötlägg gelatin i rikligt kallt vatten. Mixa jordgubbar med florsocker till en slät och fin puré med en mixer, häll 1 dl i en kastrull med gelatinbladen och värm tills gelatinet smälter, häll tillbaka det med resterande puré och rör runt ordentligt. Vispa grädden fluffig och blanda i jordgubbsblandningen i flera omgångar.
Kläm fast ett nytt bakplåtspapper i botten på formen. Lägg en remsa med bakplåtspapper på insidan av formen.
Lägg i botten, lägg sedan ett jämt lager med jordgubbsmousse.
Ställ in i kylen över natten för att stelna.
Ta bort ringen från bakformen och dra försiktigt bort remsan runt kanten. Jämna eventuellt till kanten på moussen med en ljummen kniv.
Oj så fin och den är säkert jättegod. Kraaaam Pia
SvaraRadera