Sidor

måndag 30 januari 2017

Svartkålspaj med lök och ramslök


Inte nog med att svartkål är en av de snyggaste grönsakerna, den är fantastiskt god och näringsrik också. Kombinerad med gul- och vitlök samt lite ostrester från kylskåpet, voila en paj på gång. Snabblagad middag mitt i veckan eller som en rätt på buffébordet.

Pajdeg: 3 dl fullkornsvetemjöl / 1 msk kallt vatten / 125 gr smör / 1msk svarta sesamfrön / 1 msk vita sesamfrön / 1 tsk örtsalt

Fyllning: ca 3 dl riven lagrad ost / 3 ägg / 1 dl laktosfri mjölk (3%) / 200 g svartkål / 1 gul lök / 2 vitlöksklyftor / 10 ramslöksblad /1 tsk örtsalt / olivolja att fräsa i

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ingredienserna till pajdegen i en matberedare och kör ihop till en smidig deg. Har du ingen matberedare häller du vetemjölet i en skål och nyper sedan in smöret, tillsätter vattnet lite i taget och knådar snabbt till en smidig deg.
Tryck ut pajdegen i en pajform ända upp på kanten. Ställ i kylskåpet medan du väntar på ugnen, ca 20 minuter.

Ta bort stjälken i svartkålen. Skär löken i tunna skivor och hacka vitlöken. Fräs grönsakerna utan att de tar färg, ca 10 minuter. Hacka ramslöken och rör ner.

Nagga botten på pajskalet och förgrädda 10-15 minuter.
Vispa ihop grädde, ägg och örtsalt. Lägg den rivna osten i pajskalet, lägg på de frästa grönsakerna. Häll över äggstanningen.
Grädda pajen ca 25 minuter till den får fin färg. Låt den gärna stå 10-15 minuter innan du skär i den.

Servera med en sallad, överringlad med ramslöksolja och kanske lite kallskuret kött för dem som vill ha.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar