onsdag 16 september 2020

Rågbröd med äpple


Det är inte mycket som slår en smakrik och saftig rågbulle med ett par skivor lagrad ost.
Med rivet äpple i degen blir bröden lika saftiga som skållat bröd.

Det här behövs till 20 portionsbröd: 2 äpplen / 75 g jäst / 5 dl kall mjölk (3%) / 1 tsk av vardera kummin, anis, fänkål och korianderfrö / 1 msk flingsalt / 0,5 dl mörk sirap / 3 dl grovt rågmjöl / 75 g rumsvarmt smör / 8-10 dl vetemjöl special eller Manitoba cream

Kärna ur äpplena och riv dem på den grova sidan på rivjärnet. Lägg rivet i degbunken tillsammans med jäst, mjölk, mortlade kryddor, flingsalt, sirap och rågmjöl. Blanda till jästen löst upp sig. Varva sedan med smöret och vetemjöl till degen känns smidig, Arbeta degen ca 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.
Låt degen jäsa 1-2 timmar under bakduk.
Stjälp upp degen på bakbord, dela i 20 bitar och rulla varje bit till en rund bulle. Lägg bullarna på plåt klädd med bakplåtspapper, låt dem jäsa 30-45 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bröden ca 12 minuter i mitten av ugnen. Låt dem kallna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar