måndag 10 augusti 2020

Grillade kycklingspett med grillad chili och fetaoströra


Under sommaren gäller det att passa på att njuta. Njuta av att laga maten ute, äta maten ute och bara umgås under bar himmel. Grillen är ju den perfekta spisen utomhus, vi grillar i princip året runt oavsett väder.
Just under sommaren tycker jag att medelhavstonerna passar extra bra, här i form av kycklingspett med grillad paprika och chili, serverad med en fetaostkräm.

När du förbereder grillen, lägg gärna grillkolen på ena sidan i grillen för att kunna grilla både direkt och indirekt, på så sätt styr du både temperaturen och stekytan.

Det här behövs för 2 portioner:
Fetaoströra: 200 g fetaost / 2 dl creme fraiche / 1-2 tsk rostad vitlök (torkad) / finrivet citronskal från 0,5 citron / 10 myntablad / 1-2 droppar tabasco (vi använde Apple Jalapeno från Skånsk Chili) /svartpeppar från kvarn

Till spetten: 2 kycklingbröstfilé
Marinad: 0,5 citron både saft och skal / 0,5 dl rapsolja / 1 rosmarinkvist / 4-5 timjankvistar / 2 vitlöksklyftor / 1-2 tsk havssalt / 1-2 tsk rökt havssalt (kan ersättas av vanligt salt + rökarom)

1-2 spetspaprika och lika mycket mild chili

Börja med fetaoströran, som behöver vila en stund för att alla smaker ska sätta sig. Mosa fetaosten i en skål och blanda med creme fraiche. Dela en citron och finriv citronskalet i oströran. Skär bort mittnerven på myntabladen, finhacka dem och rör ner. Smaka av med tabasco och svartpeppar. Ställ svalt.

Skär kycklingen i bitar. Blanda olja, citronskal och citronsaft. Ta bort rosmarin och timjan från kvistarna och finhacka, blanda ner i oljeblandningen. Riv eller pressa vitlöksklyftorna i oljeblandningen. Smaksätt med salt. Har du inget rökt salt går det bra med havssalt och någon droppe rökarom, men rökaromen kan uteslutas (det blir dock inte samma fylliga smak).
Lägg kycklingbitarna i marinaden och låt dem marinera i rumstemperatur ca 30 minuter, medan grillen får upp fin glöd.

Kärna ur paprika och chili, skär dem i bitar.

Trä upp kycklingen på spett.
Förbered en panna för paprikan, olja dem lätt med rapsolja så att de inte fastnar.
Börja med att grilla kycklingspetten på indirekt värme och paprikan på direkt värme. Byt plats när kycklingen nästan är klar, så att kycklingen får fin färg. Passa paprika/chili så att de inte bränns för hårt.

Servera spetten tillsammans med den grillade paprikan/chilin, fetaostkräm och en härlig sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar