onsdag 29 januari 2020

Blåbärspaj med vaniljkräm


I bland är det helt livsfarligt att sitta och slötitta på Pinterest, de mest fantastiska pajer och bakverk passerar förbi. Sen finns det ju de som absolut inte går att missa och som dessutom måste provbakas, som den här :-)
Med inspiration från Brinken Bakar gjorde jag en allt-i-ett-paj som inte går av för hackor.
De ekologiska blåbären hittade jag i frysdisken hos vår lokala handlare.

Det här behövs till en pajform på ca 24 cm i diameter: 250 g frusna blåbär / 0,5 msk potatismjöl
Pajdeg: 200 g rumstempererat smör / 4 dl dinkelmjöl / 1 dl råsocker / 0,5 krm vaniljpulver / 1 dl dinkelflingor
Vaniljkräm: 2 dl mjölk / 2 dl vispgrädde / 4 st äggulor / 2 msk råsocker / 2 msk maizena / 1 krm vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg alla ingredienserna till pajdegen, förutom dinkelflingorna (de ska tillsättas senare) i en matberedare. Mixa snabbt ihop till en deg.
Tryck ut 2/3 av degen i en pajform.

Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen i en kastrull och låt det sjuda på svag värme under vispning tills det blir en tjock kräm.
Låt den svalna något.

Bred den avsvalnade vaniljkrämen över den obakade pajdegen i pajformen.
Blanda blåbären med potatismjöl och lägg dem över vaniljkrämen.

Blanda den sista 1/3-delen av pajdegen med dinkelflingorna och smula över pajen.

Sätt pajen i mitten av ugnen och grädda ca 40-45 minuter tills pajen fått fin färg.

Pajen är godast kall, men kan även serveras ljummen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar