fredag 5 juli 2019

Jordgubbskaka


Jag tror bestämt att Villa Davidsson har fått en ny sommarfavorit i den här jordgubbskakan.
Och näe den är inte bränd, med råsocker blir ytan något mörkare och får en härligt karamellig smak.
Vill man dölja det mörka pudrar man bara lite florsocker på ytan, själv tycker jag inte det behövs ;-)
Kakan består av två olika sorters smet, först en kaksmet som förgräddas och sedan en kräm som hälls på tillsammans med skivade jordgubbar för fortsatt gräddning.

Det här behövs till en kaka som bakas i en 24 cm form:
150 g smör / 1,5 dl råströsocker / 1 ägg / saft från 1 apelsin / 2 dl vetemjöl / 0,5 dl maizena / 1,5 tsk bakpulver
Krämfyllning: 2 dl creme fraiche / 3 ägg / 1 dl råströsocker / 1 krm vaniljpulver / rivet skal från 1 apelsin / 150 g jordgubbar
Till servering: (florsocker), 0,5 l jordgubbar / 2 msk råströsocker / 1,5 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 200 grader.
Kläm fast ett bakplåtspapper mellan botten och ring på en 24 cm bakform. Klä formens utsida med folie så slipper du läckage i ugnen.

Riv skalet på apelsinen och spara det till fyllningen.
Rör smör och socker poröst.
Rör i ägget.
Dela apelsinen och pressa ur saften.
Rör i apelsinsaften och de båda mjölsorterna, blandade med bakpulver. Bred ut smeten i formen.
Grädda ca 12 minuter på nedersta falsen.

Blanda under tiden ihop crème fraiche, ägg, socker, vaniljpulver och apelsinskal. Skiva jordgubbarna.

Ta ut kakan och häll försiktigt på krämfyllningen. Lägg på jordgubbarna, sätt in formen i ugnen igen och grädda ytterligare ca 40 minuter. Låt kakan kallna.

Skär jordgubbarna till servering i bitar och blanda dem med socker. Vispa grädden lätt.
Sikta ev över kakan med litet florsocker. Servera tillsammans med jordgubbar och grädde.

1 kommentar:

  1. Ser jättegod ut. Men jag blir trött bara jag tänker på att baka, fniss! Är nog förkylningen... Ha det fint, Kraaam Pia

    SvaraRadera