måndag 29 april 2019

Knäckig valnötspaj


Väldigt lyckad, om jag får säga det själv ;-)
Tunt pajskal, lite sött klet och valnötter i knäck. Hur gott som helst. 
Speciellt med ekologiska, hemodlade valnötter. Valnötterna går givetvis att ersätta med pekannötter, om man hellre vill det.
Tänk på att pajdegen räcker till två små pajer, så plasta in det som blir över och förvar i kylskåp (upp till en vecka är inga problem).

Det här behövs till en pajform 20-22 cm: 3 dl vetemjöl / 0,75 dl florsocker / 150 g rumsvarmt smör / 1 äggula
Till fyllningen behövs: 2 dl råströsocker / 2 msk lönnsirap / 100 g smör / 3 msk mörk rom / 4 dl valnötter

Börja med att göra pajdegen. Blanda mjöl och florsocker, blanda ner smöret med händerna till det är en smulig massa, tillsätt äggulan och knåda ihop till en deg. Tryck ut hälften av degen i en pajform med löstagbar botten. Ställ i kylskåp ca 1 timme. Lägg degen som blev kvar i plast och lägg in i kylskåpet för senare användning.
Sätt ugnen på 200 grader. Nagga pajskalet i botten och klä gärna kanterna med folie så att de inte rasar ner under gräddningen. Grädda skalet ca 10-12 minuter. Ta ut och låt svalna något innan folien tas bort från kanterna.
Smält smör tillsammans med råsocker och lönnsirap. Rör till en jämn smet, tillsätt sedan rom och valnötterna. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda pajen ca 15 minuter.
Låt kallna innan den tas ut formen och serveras tillsammans med lättvispad grädde.

1 kommentar:

  1. Oj så gott det där lät och ser ut. Mums! Önskar dig en trevlig Valborg. Här ska det visst komma lite regn. Kraaam Pia

    SvaraRadera