söndag 24 mars 2019

Kombucha


Vad är kombucha?
Kombucha kallas för volgasvamp/tesvamp men är egentligen en symbiotisk kultur. Kombuchasvampen är geléliknande och genomskinlig, och påminner om en slemmig manet. 
Genom att fermentera kombucha med en blandning av avsvalnat te och socker framställer man en syrlig, lätt kolsyrad dryck. Drycken är fylld av nyttiga ämnen, enzymer, vitaminer, mineraler, hälsosamma bakterier och jäst. 
De hälsobringande egenskaperna, och de positiva effekterna av kombucha tillskrivs förekomsten av ättiksyra, probiotikabakterier, mineraler och enzymer. Kombucha har en avgiftande och renande effekt på kroppen, samtidigt som den förbättrar matsmältningen.


Vi var två som delade på ett startpaket som jag beställde på nätet från Forsnäs Hemman. Varje sats tar ca 10 dagar och nu har vi faktiskt blivit självförsörjande och från och med nu står alltid flaskor i kylen.


Det viktigaste du behöver är en startsats, en scooby, ekologiskt lösviktste, socker och tålamod.
Startsatsen gav 10 dl färdig kombucha, men jag återanvände 6 av dem till att starta nästa sats på tre liter.
Jag har för avsikt att alltid ha min fina fem-liters burk på jäsning för en jämn tillgång på drickfärdig kombucha.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar