söndag 13 januari 2019

Valnötstoscakaka


Just nu försöker vi komma på alla möjliga sätt att använda valnötter på, i höstas skördade vi ju runt 20 kg på vårt eget träd. Vi har givit bort och nu ska baske mig resten ätas upp, så bli inte förvånade om det kommer valnötsrecept här framöver ;-)

Vi börjar med en klassiker, toscakaka :-)

Gör helst kakan i en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.

Det här behövs till kakan: 100 g smör / 3 ägg / 2 dl råsocker / 2,5 dl self rising vetemjöl
Det här behövs till toscan: 100 g smör / 100 g råsocker / 100 g vispgrädde / 100 g glukos / 150 g knäckta valnötter

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten.
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret till kakan och låt det svalna något. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner det smälta smöret och rör till sist ner mjölet.
Häll smeten i formen och grädda ca 30 minuter.
Blanda samman samtliga ingredienser till toscan, förutom nötterna, i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda på medelhög värme under omrörning till temperaturen når 116 grader eller är gyllenbrun. Ta kastrullen från värmen och rör ner nötterna.
Ta ut kakan och bred snabbt över glasyren.
Fortsätt grädda kakan ca 10 minuter eller till kakan är färdig och glasyren börjar se knäckig ut.
Låt kakan svalna i formen. Lossa den från formen och låt den kallna helt på galler.
Förvara kakan övertäckt med folie på sval plats. Den går utmärkt att frysa, låt den tina i rumstemperatur före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar