måndag 12 november 2018

Grillrökt, lågtempat älginnanlår med skogssås


Grillat, rökt, grillrökt, vi testar det mesta i våra grillar :-) Jag kommer med idéerna och maken utför ;-)
Till Alla helgonsdag hade makens syrras man ordnat ett fint stycke älgkalvsinnanlår och vi lagade till det. Först rökt i grillen och sen på låg temp i flera timmar i ugnen.

Det här behövs till ca 10 portioner: 2 kg älgkalvsinnanlår / salt / svartpeppar från kvarn / smält smör att pensla med

Skogssås: 3 gula lökar / 100 g rotselleri / 4 vitlöksklyftor / 3 d svart trumpetsvamp / 1 tsk vetemjöl / 0,8-1 l vispgrädde / 5 dl creme fraiche / 1,5-2 dl cognac / 0,5 dl sherry / 0,5 dl kalvfond / 1 köttbuljongtärning / 1-2 msk timjan / 1 msk enbär / 1-2 tsk worcestershire sås / några skopor köttsaft / 0,5 dl rönnbärs- eller äppelgelé / (2 msk äppelsirap) / smör att fräsa i

Preppa grillen och lägg grillspån i blöt. Salta och peppra köttet, pensla med smält smör.
Lägg i grillspån och lägg på locket på grillen. När det bildats ordentligt med rök grillas köttet under lock runt om för att få fina grillytor.
Ta köttet från grillen, lägg i en ugnsfast form. Sätt ugnen på 120 grader. Sätt in en köttermometer. Ställ steken i ugnen, efter ca 1 timme sänks temperaturen till ca 55 grader. Efter ytterligare ett par timmar höjs temperaturen till 70-80 grader. Ta ut köttet när det når 60 grader innertemperatur. Klä steken med dubbla lager folie och låt den vila medan såsen görs.

Skala och finhacka lök, vitlök och rotselleri. Finhacka timjan och enbär. Smält smör i en stekpanna lägg i det finhackade och låt det brynas på svag värme till det karamelliseras. Låt gärna karamelliseringen ta lite längre tid, på lägre temperatur. Det får inte brännas. Mixa med stavmixer.
Smält ytterligare lite smör i en stekpanna. Skär trumpetsvampen i bitar och lägg ner i stekpannan, strö äver vetemjölet och rör om. Tillför grädde, creme fraiche, cognac, sherry, kalvfond, köttbuljongtärning, worcestershire sås och de mixade grönsakerna. Rör om och tillsätt några skopor med köttsaft från formen som köttet vilar i. Låt såsen koka ca 30 minuter. Smaka av med lite gelé och eventuellt äppelsirap eller koncentrerad äppelsaft.

Servera köttet i tunt skurna skivor tillsammans med såsen, någon sorts potatis och sallad.

1 kommentar:

  1. Inte för att jag är en köttälskare men älgkött och annat vilt det äter jag gärna. Åh så gott det där ser ut. Maken har ju en gång i tiden jagat så älg och rådjur fanns alltid i frysen när den tiden var. Vilken sås du presenterar.. Mums. Kraaaam Pia

    SvaraRadera