söndag 15 juli 2018

Jordgubbsmoussetårta


Finns det något mer somrigt än svenska jordgubbar? Det tycker inte jag i alla fall :-)
Till den här fantastiskt goda moussetårtan behövs 1 liter jordgubbar, har du dem i frysen går det alldeles utmärkt.
Tänk på att moussen behöver 6-8 timmar på sig att sätta sig ordentligt.
Jag serverade tårtan odekorerad, men den blir väldigt fin med skivade jordgubbar ovanpå.

Det här behövs till 24 cm tårtform:
Botten: 150 gr mandelmjöl / 5 äggvitor / 200 gr florsocker
Mousse: 500 g jordgubbar / 3 dl florsocker / 6 dl vispgrädde / 6 gelatinblad

Börja med tårtbotten. Kläm fast ett bakplåtspapper i en tårtform med löstagbar botten.
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum, rör ner florsocker och mandelmjöl. Bred ut smeten i en form med löstagbar botten. Grädda botten i ca 15-20 minuter. Låt botten svalna i formen. Ta loss botten och låt den bli helt kall på ett galler.

Blötlägg gelatin i rikligt kallt vatten. Mixa jordgubbar med florsocker till en slät och fin puré med en mixer, häll 1 dl i en kastrull med gelatinbladen och värm tills gelatinet smälter, häll tillbaka det med resterande puré och rör runt ordentligt. Vispa grädden fluffig och blanda i jordgubbsblandningen i flera omgångar.

Kläm fast ett nytt bakplåtspapper i botten på formen. Lägg en remsa med bakplåtspapper på insidan av formen.
Lägg i botten, lägg sedan ett jämt lager med jordgubbsmousse.
Ställ in i kylen över natten för att stelna.
Ta bort ringen från bakformen och dra försiktigt bort remsan runt kanten. Jämna eventuellt till kanten på moussen med en ljummen kniv.

1 kommentar: