torsdag 26 april 2018

Indisk smörkyckling


Det ser inte mycket ut för världen, men gud så gott det blev :-)
Med Tareqs bok "Kyckling" som inspirationskälla och grundrecept skapade vi klassikern med vad som fanns i våra skåp.
Vi tog kycklingklubbor, som är en hyfsat billig råvara, men vill man ha mer smak rekommenderar jag hel kyckling, gärna eko och uppfödd på majs.
Tänk på att kycklingen ska marineras över natten, så börja dagen innan maten ska serveras.

Det här behövs för 4 portioner: 1 kg kycklingdelar med ben
Marinad: 4 dl grekisk yoghurt (10%) / 2 msk färskpressad citron / 2 msk gurkmeja / 2 msk garam masala / 2 msk malen spiskummin
Gryta: 5 små gula lökar / 3 vitlöksklyftor / 1 msk chili flakes / 2 tomater / 100 g smör / 0,5 dl finhackad färsk ingefära / 1 msk hel spiskummin / 1 kanelstång / 1 hönsbuljongtärning / 2 dl vatten / 1-1,5 tsk örtsalt / 4 dl vispgrädde / 1-2 msk tomatpuré / 3 msk finhackad sötmandel / 2 tsk kalvfond / 0,5 tsk worcestershire sauce

Vispa ihop marinaden i en skål, lägg ner kycklingen och se till att kycklingen är täckt av marinaden. Täck över skålen med plastfolie och ställ i kylskåp över natten.
Ta fram skålen med den marinerade kycklingen.
Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka tomaterna.
Smält smöret i en gryta, det ska skumma men inte bli brynt. Lägg i löken och låt den få lite färg, tillsätt vitlök, ingefära och hel spiskummin. Låt fräsa några minuter till.
Tillsätt tomater, chili flakes och kanel, åt koka ytterligare några minuter.
Lägg ner kycklingen och häll ner marinaden, låt koka 5 minuter. Lägg i buljongtärning, häll i vatten och örtsalt. Låt småkoka under lock ca 30 minuter.
Rör ner tomatpuré, grädde, kalvfond och worcestershire sauce. Låt grytan koka ytterligare 10 minuter. Smaka av och tillsätt eventuellt mer sälta. Rör ner den hackade mandeln och låt grytan koka ytterligare 5 minuter.
Servera grytan rykande het tillsammans med ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar