söndag 7 januari 2018

Pizza 2.0


Har ju visat lite olika varianter på pizza här tidigare, men den här blev så himla bra att även den måste delas med världen ;-)
Oftast tar jag lite surdeg i pizzan, men inte den här gången :o
Pålägget väljer man ju precis som man vill men vi gillar ost, riven lagrad greve, mozzarella, gorgonzola, hyvlad parmesan, tomatsås, skivade färska champinjoner, skivad röd paprika, grillade oliver och skivad vitlök. När pizzan är färdiggräddad river vi på färsk basilika, lite serranoskinka och toppar till sist ytterligare lite hyvlad parmesan.
Vi gjorde tre portionspizzor och en plåtpizza, som vi efter att den kallnat delade ner i bitar och frös in för framtida pizzasug.

Det här behövs till 6 pizzabottnar eller 2 bakplåtsstora pizzor: 50 g jäst / 6 dl ljummet vatten / 0,5 dl olivolja / 2 msk flingsalt /  2 tsk strösocker / 2 msk oregano / 2 dl durum vetemjöl / 10-12 dl manitoba cream

Tomatsås: 1 burk krossade tomater / 1 liten röd lök / 2 stora vitlöksklyftor / 1 msk chilisås (Heinz) / 0,5 tsk worshirechestersås / 0,5 msk råsocker / 2 msk oregano / Par varv svartpeppar från kvarn

Smula ner jästen i en degbunke, blanda ner vatten, olja, salt och oregano och rör till det blandat sig ordentligt. Tillsätt allt durum vete och sedan vetemjölet lite i taget till degen har en lätt kladdig konsistens. Låt degen knådas ca 15 minuter på låg hastighet eller 25 minuter för hand. Låt degen jäsa ca 3 timmar i rumstemperatur.

Gör under tiden tomatsåsen. Hacka lök och vitlök, blanda alla ingredienser kör med mixerstav till en såsig konsistens. Smaka av och krydda eventuellt mer.

Sätt ugnen på 275 grader, lägg in baksten eller sätt två plåtar på nedersta falsen.

Ta upp degen försiktigt på mjölat bakbord, vik ihop den några gånger med degskrapan. Dela degen i sex delar och forma försiktigt sex runda bullar. Låt degen vila ca 15 minuter.

Förbered under tiden fyllningen till pizzorna.

Kavla ut bullarna till tunna pizzor och lägg dem på bakplåtspapper. Lägg på fyllningen, börja med ost, klicka sedan på tomatsås och därefter resten av fyllningen.

För över bakplåtspappret med pizzan på stenen eller de heta plåtarna. Grädda ca 10 minuter, eller till pizzorna fått fin färg.
När du tar ut pizzorna, låt dem gärna stå och vila en stund innan du för över dem på tallrik.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar