onsdag 10 januari 2018

Oxsvansragu 1.2


Återigen har det blivit dags att sätta ny prägel på ett tidigare recept.
2015 la jag ut recept på oxsvanssoppa, en soppa som tog sin lilla tid. Den här gången blev det mer raguform och klart snabbare tillagning genom tryckkokaren. Några ingredienser byttes ut och ragu 1.2 är född.
Vår tryckkokare är den större modellen från OBH Nordica. Tryckventilen har två lägen. Om din tryckkokare har fler, kontrollera din användarmanual.
Glöm inte att kontrollera att vätskan inte kommer över maxnivån!
Kokar du inte i tryckkokare bör du räkna med den dubbla koktiden och du kan behöva fylla på med vätska under tiden.

Det här behövs för 4 portioner:
1-2 oxsvansar (ca 1-1,5 kg) / 3 hg rotselleri / 4 gula lökar / 1 vitlök / 1 spansk peppar / 2 morötter / 2 liter vatten / 1,5 dl rött vin / 1,5 dl sherry / 1 dl tomatpure / 2 burkar krossad tomat / 6 oxbuljongtärningar / svartpeppar från kvarn / 5 lagerblad / 400 g stora vita bönor (kokta) / 2 röda paprikor / smör att fräsa i

Skala och skär grönsakerna i bitar. Fräs dem i lite smör. Lägg över i en tryckkokare.
Bryn köttet runt om i smör, dra några varv med pepparkvarnen. Lägg över köttet i tryckkokaren. Häll i rödvin, sherry, tomatpuré, krossad tomat och vatten. Smula ner buljongtärningarna. Sätt på och lås locket, sätt ventilen på 2:an (högsta trycket). Ge alltsammans ett uppkok, när tryckmätaren kommit upp helt och det pyser lätt, sänk temperaturen och låt fortsätta koka på svag värme i ca 2 timmar. Köttet ska lossna från benet.

Lyft upp köttet och pilla bort det från benen.

Smaka av grytan med lite peppar och eventuellt kalvfond.
Skär paprikan i mindre bitar och låt koka med i grytan till de är al dentet. Lägg tillbaka det pillade köttet och ha i de vita bönorna. Låt alltsammans bli varmt. Servera som soppa eller gryta. Vi toppade med lite grekisk yoghurt och åt nybakat vitlöksbröd till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar