lördag 11 november 2017

Pulled beef chuck - dragen högrev


Pulled beef chuck eller dragen högrev är oerhört tacksam mat att laga till, om man bara planerar lite vill säga. Det finns dessutom massor av tid att förbereda tillbehören ;-)

Vi körde en torrub på köttet som fick dra ett dygn, sen bryntes köttet över direkt glöd på grillen för att till sist ligga i järngryta i ugnen ca 14 timmar.

Tillbehören var picklad rödlök, cole slaw, BBQ-sås (recpt finns HÄR) och guaccamole (HÄR), samt sallad, tortillabröd och en enkel vitlökssås på creme fraiche, vitlök och lite örtsalt.


Till ca 2,5 kg högrev (10-12 portioner) använde vi det här till rub: 2 msk salt / 2 msk örtsalt / 2 msk brun farin / 1 msk spiskummin / 1 msk Colmans senapspulver / 2 msk chili flakes / 1 msk malen koriander / 3 msk paprikapulver / 2 msk smoked parika / 2 msk vitlökspulver / 2 msk lökpulver

Kokspadet bestod av: 0,75 l coca cola / 3-4 cl whisky / 1 grovhackad gul lök / 3 krossade stora vitlöksklyftor / 2 skivade spanska pepparfrukter

Blanda alla de torra kryddorna till rubben. Gnid in köttet ordentligt och lägg i plastpåse, häll i den eventuella rub som blev över. Knyt till påsen ordentligt och låt vila ett dygn i kylskåp.

Tänd grillen och låt det bli en het glöd. Bryn köttet runt om så att det får en fin yta och tar till sig kolsmak.

Lägg köttet i en stor gjutjärnsgryta, häll över vätska och lägg ner grönsakerna. Sätt på locket och ställ in i ugnen. Sätt ugnen på 120 grader och låt grytan stå 10 timmar. Sänk värmen till 90 grader och låt stå ytterligare 3-4 timmar.
Lyft upp köttet ur grytan och dra isär köttet, plocka bort eventuella hinnor. Spä på med kokspad till köttet är fuktigt.
Servera med valda tillbehör och god dryck.
Vi valde en fruktig och smakrik cabernet sauvignon från Mendoza, Argentina. Trivento Golden Reserve 2014, varunummer 2207 (119:-)
Smaklig spis <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar