måndag 4 september 2017

Dinkelsmulpaj med plommon och äpple


Det här behövs för en pajform:
Smuldeg: 0,5 dl dinkelflingor / 1,5 dl fullkornsdinkelmjöl / 1 dl råsocker / 0,5 dl sötmandel / 0,5 dl hasselnötter / 125 g smör
Fyllning: 8 plommon / 3 äpplen / 25 g smör / 2 tsk kanel / 2 msk råsocker

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda alla ingredienser till degen och kör snabbt ihop till en smuldeg i mixer. Om du gör degen för hand börjar du med att hacka nötter och mandel. Blanda alla torra ingredienser, lägg i smöret och nyp ihop till en smuldeg med händerna eller mosa ihop med en gaffel.

Kärna ur och skala plommonen. Skala och kärna ur äpplena. Skär i klyftor.
Smält smöret i en stekpanna, lägg ner den klyftade frukten, strö over kanel och socker. Låt fräsa på svag värme utan att de tar färg till de är mjuka, men inte smular sönder.
Bred ut frukten i botten på en pajform (ca 24 cm i diameter) och låt den svalna något. Smula pajdegen över fyllningen.

Grädda pajen i ca 30 minuter eller till den får fin färg. Låt svalna något och servera gärna med kall vaniljsås eller vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar