söndag 2 juli 2017

Krämig räkcheescake


Så här i semestertider är det jätteskönt att ha några snabblagade och lätt förberedda rätter i rockärmen. Den här chees caken gör man på en halvtimme, om man är snabb på att skala räkor vill säga. Perfekt att göra på morgonen och äta till kvällen, eller göra kvällen innan man ska äta den.
Eftersom jag gjorde den med på frysta räkor, tillsatte jag gelatin, det behövs inte om man använder färska räkor.
Vi serverade tillsammans med gravad lax. Om man serverar utan ett salt tillbehör, kan det behövas lite mer salt i själva smeten, men låt dina egna smaklökar avgöra just hur mycket mer/mindre salt som behövs.

Till 1 tårta (räcker till ca 6 personer) behövs:
Botten: 250 g kavring / 100 g smält smör
Fyllning: 2 blad gelatin / 1 kg räkor / 5 dl laktosfri creme fraiche / 400 g laktosfri cream chees / 1 knippe dill / ca 5 cm färsk pepparrot ( ca 1 dl finriven, löst packad) / 2 tsk dijon senap / 1 dl finhackad purjolök / 0,5 dl finhackad rödlök / några droppar citronsaft smaksätt med svartpeppar från kvarn och örtsalt

Finhacka, eller mixa kavringen. Rör ner smält smör. Platta ut brödsmulorna i botten på en form med löstagbar kant. ställ i kylskåp att svalna.
Skala räkorna. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten minst 10 minuter. Hacka räkorna och finhacka dillen.
Rör ihop creme fraiche och cream chees till en slät smet. Rör ner övriga ingredienser och smaka av med svartpeppar, salt och citronsaft.
Krama ur gelatinbladen och smält dem i någon matsked kokande vatten. Rör försiktigt ner det smälta gelatinet i fyllningen.
Häll fyllningen ovanpå smulbotten, slå formen i bordet lätt så att eventuella luftbubblor försvinner. Släta ut fyllningen, sätt en plastfolie på formen och ställ kallt minst 4 timmar eller över natten.

Vi serverade räkcheescaken med sallad och gravad lax, till det ett friskt vitt vin.
Vi drack en prisvärd Riesling från Stoneleigh, Marlborough, New Zealand, som jag kan rekommendera. Den var mycket frisk i smaken med lite sötma, inslag av persika, päron, gröna äpplen och citrus. Varunummer 6498 och priset 99 :-
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar