tisdag 13 juni 2017

Rårissallad


Råris är riskorn där bara yttersta delen av kornets skal är bortskalat. Råris är fiberrikare än vanligt vitt ris, det har en fyllig och nötaktig smak. Enda nackdelen är att det behöver dubbelt så lång koktid. Om man nu inte använder förkokt ris som jag gjorde till den här salladen.
Jag kokade riset tillsammans med grönsaksbuljong för att ge det ännu mer smak.

Den här salladen tar ca 20 minuter och är väldigt smakrik. Vi serverade med rökt kalkonlår och en kall vitlöks- och örtsås, som gick att fixa på ungefär samma tid. Såsen gör du enklast genom att blanda creme fraiche med finhackade färska örter, finriven vitlök och lite örtsalt.

Det här behövs för 4 portioner: 4 portioner råris kokt enligt anvisningar på förpackningen
5 stora tomater / 10 soltorkade tomater (de i olja) / 0,5 röd paprika / 8 färska gröna sparrisar
Dressing: 0,5 dl rosébalsamvinäger / 1,5 dl olivolja / svartpeppar från kvarn och örtsalt

Skär tomaterna i klyftor och ta bort kärnhusen. Hacka tomaterna, de soltorkade tomaterna och paprikan. Skär sparrisen i mindre bitar.
Blanda grönsakerna med råriset medan det är ljummet. Häll över dressingen, tillsammans med lite av oljan från de soltorkade tomaterna och rör om.

Smaklig spis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar