måndag 13 februari 2017

Grova rågbullar


Hur är det bakar du mycket på råg? De här rågbullarna är smakrika och lite grövre, både krossad råg och siktat rågmjöl. De är saftiga på grund av det grova är skållat.

Det här behövs till 12 stora portionsbröd: 2 dl rågkross / 3 dl kokande vatten / 1 tsk av vardera kummin, anis och fänkål / 2 tsk havssalt / 2 dl kall mjölk / 75 g jäst / 0,5 dl mörk sirap / 5 dl siktat rågmjöl / 50 g rumsvarmt smör / 6-7 dl vetemjöl special eller Manitoba cream

Lägg rågkrosset i en degbunke. Mortla kryddorna och häll ner i rågkrosset tillsammans med saltet. Häll det kokande vattnet över och rör om. Låt svälla/svalna ca 15 minuter.
Häll ner den kalla mjölken och rör om, kontrollera att temperaturen är nere i ca 37 grader. Smula ner jästen och rör till jästen löst upp sig. Tillsätt sirap, rågmjöl och hälften av vetemjölet. Arbeta degen ca 5 minuter. Tillsätt smöret och resterande vetemjöl lite i taget till degen känns smidig. Arbeta degen ytterligare 5-8 minuter.

Låt degen jäsa ca 1-2 timmar. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och rulla ut 12 st runda småbröd.
Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa ca en timme.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bröden i ca 12-14 minuter, låt dem sedan kallna på galler under bakduk.

Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar