fredag 20 januari 2017

Lamm provencale


Oxfilé provencale är en klassiker, oxfilé på en bädd av potatis täckt med vitlökssmör. Men jag kan lova att skivad lammstek blir precis lika gott, om inte godare.
Sen får jag ju inte glömma vinet, vinet vi drack till. En riktig bra italienare från Sardinien, kryddig med fatkaraktär och inslag av kakao, kaffe och körsbär. Perfekt till lamm med vitlök!
Varunummer 2004 och priset 120 :- Vi kommer att införskaffa det igen, till vinkällaren :-)

Det här behövs: 3-4 fasta potatisar per person / 1 skiva lammstek per person / salt / svartpeppar / olja att steka potatisen i och att pensla på köttet
Vitlökssmör: 25-50 g rumsvarmt smör per person / 1 vitlöksklyfta per person / 1 msk finhackad persilja per person / 1 msk finhackad ramslök per person / citron saft / örtsalt / svartpeppar

Börja med smöret, finriv vitlöksklyftan. Rör ihop ingredienserna och smaka av med citronsaft, salt och peppar. Rulla ihop till en korv med hjälp av plastfolie. Lägg svalt.
Sätt ugnen på 240 grader.
Skala potatisen och skär i 3 mm tjocka skivor. Häll lite olja på en plåt och pensla ut den i en tunt lager. Lägg ut potatisen i ett lager. Räcker inte en plåt, ta då en till, lägg inte potatisskivorna på varandra. Sätt in dem i ugnen, efter 20 minuter bör de ha fått färg och vänds. Låt dem steka ytterligare 20 minuter, salta dem och ta ut dem ur ugnen.
Pensla olja på lammskivorna, salta och peppra. Grilla dem i het grillpanna, några minuter på varje sida.

Fös ihop potatisen, lägg lammskivorna ovanpå, skiva över ordentligt med smör. Gratinera i ugnen till smöret börjar smälta, servera direkt på varma tallrikar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar