tisdag 13 september 2016

Tomatsoppa med äpple och chili


Jag hade lika gärna kunnat döpt soppan till skördesoppa, det är ju hög tid att skörda både tomater och äpplen i trädgården :-)

Jag har använt habanerochili i soppan, som kräver lite försiktighet vid dosering då den kan vara väldigt het. Givetvis går habneron att byta ut mot mildare chili eller tas bort helt, men då blir det en helt annan soppa. Det lilla stinget är det som lyfter den till nya höjder.

Det här behövs för 2 portioner: 6 stora tomater / 1 äpple / 1 gul lök / 2 vitlöksklyftor / 1 habanero /olivolja att fräsa i / 2 lagerblad / 2 buljongtärningar / 1 dl torrt vitt vin / ca 1 liter vatten / 1 kruka basilika / 1 nypa strösocker / svartpeppar från kvarn

Koka upp vatten i en kastrull. Skär ett litet snitt i tomaterna. Lägg tomaterna i det kokande vattnet och drag av kastrullen från värmen. Låt tomaterna ligga i vattnet till skalet spricker.
Finhacka lök och vitlök. Smaka på habaneron, används med försiktighet efter styrka.
Skala tomaterna, skalet ska inte användas. Dela tomaterna i bitar, om det är hårt vid stjälkfästet skär bort det. Skala äpplet och skär i bitar.
Häll olja i en kastrull, låt lök, vitlök och habanero (ta lite habanero-hack i taget) fräsa till det blir blankt. Lägg i tomat- och äppelbitar, häll i vin och vatten. Lägg i buljongtärningar och lagerblad. Låt soppan koka ca 15-20 minuter.
Mixa soppan slät, smaka av med socker och eventuellt mer habanero. Finhacka basilikan och rör ner precis innan servering.

Servera gärna soppan med lite ananassalsa till, recept finns HÄR. Smaklig spis

1 kommentar:

  1. Soppor är ju bara så himla bra mat tycker jag. Kul recept, har aldrig sett liknande. Tackar! Kraaam Pia

    SvaraRadera