fredag 5 augusti 2016

Sticky bbq-ribs


För någon vecka sedan var på Västersläts Gårdsbutik, strax norr om Kalmar. Vårt mål var att köpa några av deras olika styckningsdetaljer från lamm och gris, för att prova på grillen.

Man kan ju undra, varför prova? Av olika skäl har jag haft lite svårt för griskött och har inte varit speciellt förtjust i smaken. För något halvår sedan grillade vi fläsksida från Västerslät, det var riktigt gott, smakade kött och inte som det griskött jag smakat tidigare.

Först ut i den här testomgången var omarinerade grillribs. Maken blandade ihop en härligt, kladdig marinad, som sedan även användes som glaze.


Vi grillade 4 ribs till 4 personer, vikt ca 1,5-2 kg.

Det här behövs till marinad/glaze: färsk ingefära ca 3x3 cm / 4 vitlöksklyftor / i bit inlagd jalapeno / 1 salviablad / 1 kvist rosmarin / 5-6 droppar tabasco / 2-4 msk honung / 2-4 msk japansk soja / 1 dl rapsolja / 1-2 msk äppelcidervinäger

Finhacka jalapeno, salvia och rosmarin. Riv ingefära och vitlök på det finaste på rivjärnet. Blanda samman alla ingredienserna.

Ta två tredjedelar som marinad, klappa in i köttet och låt det ligga ett par timmar övertäckta med plastfolie.
Tänd grillen och grilla till köttet precis är genomstekt, pensla på glaze och grilla ett litet tag till.

Vi serverade ribsen med sallad, bbq-sås och ugnsstekt sparrispotatis.
Smaklig spis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar