onsdag 17 augusti 2016

Emmertekakor


Första semesterveckan var vi ju på utflykt i Blekinge, då lyckades jag knipa år mig en påse stenmalet fullkornsemmer. Jag lyckades hålla mig två veckor från att öppna påsen, men under högtidliga former blev det dags att öppna påsen från Warbro kvarn och baka lite tekakor.

Vad är då Emmer? En gröda äldre än dinkel. Emmer härstammar från en korsning mellan Enkorn och gräset Getöga. Det fanns redan för 8 000 år sedan. Näringsinnehållet är ungefär som för dinkel, men inte bakningsegenskaperna. Emmer har ett vekare gluten och det kräver lite mer av bagaren om man vill baka bröd enbart av emmer.
OK om emmer är äldre än dinkel, vad är då dinkel? Urvete! Dinkel var ett av de första sädesslagen som började odlas av lantbrukare för ca 5000 år sedan. Dinkel ligger ombäddat i ett tjockt skal, vilket skyddar mot luftföroreningar och annan yttre påverkan. Näringsmässigt skiljer sig äkta dinkel från vete på ett par viktiga punkter: Generellt sett är proteinhalten betydligt högre i dinkel. Glutenkvaliteten är annorlunda så till vida att gluten består av en högre andel vattenlösliga proteiner, vilket gör dinkel mer lättsmält. Energi- och mineral innehållet är betydligt högre i dinkel än i vete, andelen nyttiga fettsyror är också högre. Mjölet ger en fyllig arom med en aning nötsmak och kan ersätta vete i alla bakverk.


Ni som orkade läsa ända hit får då recept på 12 bröd: 50 g jäst / 5 dl kylskåpskall mjölk (3%) /  1 msk havssalt / 4 msk honung / 4 dl emmermjöl / 8 dl manitoba cream / 75 g rumstempererat smör

Smula ner jästen i en degbunke, rör till den löst upp sig. Ha ner salt, honung, emmermjöl och 6 dl manitoba cream. Arbeta degen med degblandare ca 10 minuter eller dubbla tiden för hand. Ha ner smöret och resterande delen av mjölet lite i taget till det blir en blank deg.
Låt degen jäsa 1-2 timmar under bakduk.
Stjälp upp degen på bakbord, dela i 12 lika stora delar. Rulla dem till runda bullar och platta ut dem.
Lägg dem på bakplåtpappersklädd plåt. Nagga dem.
Låt dem jäsa till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bröden ca 10 minuter till de får en fin färg och känns lätta.
Låt dem kallna på galler under bakduk.
Smaklig spis 💕

1 kommentar:

  1. Spännande och intressant läsning. Fina bröd också. Kraaam Pia

    SvaraRadera