fredag 22 april 2016

Nässel- och kirskålspaj med kantareller


Paj, paj, paj, perfekt kvällsmat eller lunch. Eftersom vi oftast inte äter upp en hel paj till en måltid, delar jag ner resterna i lagom portionsbitar och styckfryser.

Med en fyllning av kirskål, nässlor och kantareller är det en flirt med både vår och höst. Sanslöst god!


Till 4-6 portioner behövs:

Pajdeg: 3 dl virvelmjöl (fullkorns dinkel) / 150 g kallt laktosfritt smör / 1 tsk medelhavssalt /  1 msk vita sesamfrö / 1 msk svarta sesamfrö / 1 msk kallt vatten

Fyllning: 0,5 gul lök / 1 vitlöksklyfta / 1 dl lagrad riven ost / 1,5 l löst packade nässlor och kirskål / 1,5 dl förvällda kantareller / 3 ekologiska ägg / 2,5 dl laktosfri mjölk (3%) / 1 tsk öländsk vitlökspeppar / smör att fräsa i

Sätt ugnen på 200 grader. 

Lägg ingredienserna till pajdegen i en matberedare, kör snabbt ihop till en jämn deg. Tryck ut degen i en pajform (gärna med löstagbar botten) även upp på kanterna, ställ den pajformen kallt ca 20 minuter.
Nagga pajskalet i botten och förgrädda ca 12 minuter, klä gärna in kanterna i aluminiumfolie så sjunker de inte ner så mycket.


Finhacka lök och vitlök. Smält smör i en stekpanna, fräs löken några minuter utan att den tar färg. Tillsätt kantarellerna och låt dem fräsa tillsammans med löken. Ta stekpannan från värmen.


Koka upp vatten. Förväll nässlor och kirskål någon minut. Häll i durkslag och spola med kallt vatten. Krama ur vätskan och finhacka. Bland ner med löken och kantarellerna.


Lägg den rivna osten i botten på det förgräddade pajskalet, fyll på med blandningen i stekpannan. Vispa samman ägg och mjölk, smaksätt vitlökspeppar. Häll äggstanningen över pajen och grädda slutligen i ca 30-35 minuter till pajen har stannat och fått fin färg.
Låt pajen vila ca 5-10 minuter före servering.


Om pajen ska ätas vid senare tillfälle låter du den kallna, tar den ur formen och delar upp den.
Smaklig spis ♥


1 kommentar:

  1. Vilken god sammansättning av fyllning. Måste testas även om jag typ hatar kirskål. En ogräspaj med andra ord ha ha! Kraaam Pia P.S Vi ska till Öland snart kanske vi kan stråla samman lite...

    SvaraRadera